Haluk Bozdoğan'ı Masada yendiler
Mersin Sondakika

Haluk Bozdoğan'ı Masada yendiler


Bu haber 2024-02-29 14:47:28 eklenmiş

5 yıldır Haluk Bozdoğana karşı sesini çıkarmayan Cumhuriyet Halk Partisi ilçe örgütü, saha mücadele etmek yerine masada Haluk Bozdoğan’ın adaylığını engelledi.

Adaylığının engellenmesine giden süreçte, CHP ilçelerde ön seçim kararı almıştı ve ön seçim yapılmamıştı.

Haluk Bozdoğan’da ön seçim tarihinden hemen bir gün sonra CHP’den istifa etmiş ve ön seçim dahil tüm siyasi haklarından vaz geçmişti.

Tarsus CHP örgütü yapmadıkları ön seçim ile ilgili evrak hazırlamış haluk Bozdoğan’ın seçim müracaat dilekçesi var diyerek Tarsus ilçe seçim kuruluna aday olamaz itirazını yapmıştı ve 3-4 itiraz kabul görmüş ve bunun üzerine Haluk Bozdoğan Mersin il seçim kuruluna itiraz etmiş oradan da ret kararı çıkmıştı.

Haluk Bozdoğan son olarak Ankara Yüksek seçim kuruluna müracaat etti ve oradan da aday olamaz kararı çıktı.

 

Seçim meydanlarında mücadele etmek yerine CHP şimdi Haluk Bozdoğan ile ilgili yaptığı itirazın halktaki karşılığı nasıl olacak onu da ilerleyen günlerde görmek mümkün olacaktır.

 

Memleket partisi Tarsus ilçe teşkilatının verdiği itiraz dilekçesi

******************

 

İL SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINA

​​​​​​​ MERSİN

DİLEKÇE KONUSU​: Tarsus 1.ilçe seçim kurulu başkanlığının 26.02.2024 Tarih ve 2024/31 Karar Numaralı kararına itirazlarımız.

AÇIKLAMALAR​​:

Tarsus 1.ilçe seçim kurulu başkanlığının 26.02.2024 Tarih ve 2024/31 Karar Numaralı kararı usul ve yasaya aykırı olup itiraz yoluyla söz konusu kararın kaldırılması gerekmektedir. Şöyle ki;

1- Cumhuriyet Halk Partisi Tarsus İlçe başkanı Selahattin ŞAHİN’in 23.02.2024 tarihli dilekçesinde özetle 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler genel seçiminde Cumhuriyet Halk Partisinin Tüm seçim çevrelerinde merkez yoklaması yöntemiyle karar alındığı ve partilerinin Mersin ili Tarsus ilçesi Belediye Başkan adayı olarak Ali BOLTAÇ’ı belirlediklerini bu hususun 11.01.2024 tarihinde Tarsus İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına bildirildiğini bu aşamada Memleket Partisi Başkan Adayı Haluk BOZDOĞAN’ın Cumhuriyet Halk Partisi Aday Adaylığından çekilmeden Memleket Partisi’nden başvuruda bulunduğunu ve bu işlemin Seçim Kanuna aykırı olduğu talep edilmiş Tarsus İlçe Seçim Kurulu tarafınca da 4 e 3 oy çokluğu ile Haluk BOZDOĞAN’ın Memleket Partisi Başkan Adaylığından düşürülmesine karar verilmiştir. Söz konusu karar aşağıda belirteceğimiz bir çok gerekçe ile itiraz etmekteyiz. Söz konusu karar hukuki değil siyasidir. Gerek Seçim Kurulu Başkanı HAKİM NEŞE ARISOY gerekse seçim kurulu memur üyeleri kararın hukuka aykırı olduğunu belirtip muhalefet şerhi koymalarına rağmen siyasi parti temsilcileri (CHP,MHP,DEM ve İyi Parti) kabul yönünde karar vermiştir. Aşağıda söz konusu kararın 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununa aykırı olduğu ayrı ayrı izah edilmiştir.

• Tarsus 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 26.02.2024 Tarih ve 2024/31 Karar Numaralı kararında yer alan gerekçede merkez yoklaması şeklinde aday tespiti 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunun 40.maddesini kapsamamasına rağmen hatalı bir şekilde kabul kararı verilmiştir.

• Yine Merkez yoklaması şeklinde aday tespiti seçim kurullarının denetim ve gözetiminde yapılmamasına rağmen hatalı bir şekilde kabul kararı verilmiştir.

• Yine Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayının evraklarının Tarsus İlçe Seçim Kuruluna 11.01.2024 tarihinde teslim edildiği ve teslim edilen evraklarda Memleket Partisi Belediye Başkan Adayı Dr. HALUK BOZDOĞAN’ın herhangi bir seçim türünde Cumhuriyet Halk Partisinden aday olmadığı açıkça belli olmasına rağmen yine hatalı bir şekilde kabul kararı verilmiştir.

• Yine 20.02.2024 tarihinde Memleket Partisi tarafından Tarsus İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına verilen evrakta Dr. Haluk BOZDOĞAN’ın Tarsus Belediye Başkan Adayı olduğu, siyasi partinin yetkili kurulu marifetiyle merkez yoklaması şeklinde yaptığı aday tespiti işlemi seçim kurullarının yönetimi ve denetimi dışında gerçekleşmesine rağmen hatta tam tersi bu durum siyasi partinin iç işleri niteliğini taşımasına rağmen yine hatalı bir şekilde kabul kararı verilmiştir.

• Yine 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunun 40/3 Maddesi Bir kimsenin, bir partiden ön seçim veya merkez adaylığı yoklamasına katılmasından sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemeyeceği şeklindedir. Dolayısıyla Memleket Partisi Belediye Başkan Adayı Dr. Haluk BOZDOĞAN’ın kanunun lafzi yorumuna göre değerlendirme yapıldığında herhangi bir resmi ön seçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldığına hiçbir bilgi belge veya evrak mevcut olmamasına rağmen Tarsus ilçe seçim kurulunca yanılgıya düşülmüştür.

• Yine merkez yoklaması şeklinde aday tespitinin 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunun 40.maddesinin merkez yoklaması şeklinde aday tespitini de kapsadığına dair kanunun emredici bir amir hükmü olmamasına rağmen bu hususta da yanılgıya düşülmüş ve yine hatalı bir şekilde kabul kararı verilmiştir.

• Yine 2820 sayılı siyasi partiler kanunun 40.maddesine göre seçim kurullarının resmi denetim ve gözetimi olmaksızın yapılacak olan merkez yoklaması veya ön seçimin partilerin tüzük, genelge veya iç idari işlemler olmasına rağmen kanunun açık hükmü ihlal edilerek Dr. HALUK BOZDOĞAN adaylığının düşürülmesi şeklinde hatalı bir şekilde kabul kararı verilmiştir.

• Yine Tarsus 1.İlçe seçim kurulu başkanlığının kurulunda yer alan ve mesleği hakim olan Başkan NEŞE ARISOY ile memur üyelerin KARŞI OY yazılarında yer alan tüm hususlarda verilen kararın hukuka aykırı olduğunu samimiyetle göstermektedir. Zira kabul kararına imza atan siyasi parti temsilcilerinin söz konusu kararın hukukilikten ziyade siyasi olduğunu ve amacın Dr. HALUK BOZDOĞAN’ın seçime katılmasını önlemek olduğu çıplak gözle dahi anlaşılmaktadır. Zira siyasi partiler kanunun yorum ve kıyasa kapalı olup kanun maddeleri göreceli değildir. İtiraz dilekçesine konu madde ile kararda yer alan madde Dr. HALUK BOZDOĞAN açısından uygulanabilecek bir madde değildir. Ancak yukarıda da izah ettiğimiz üzere itiraz dilekçesi hakkından tarafsız olan kurul başkanı ile memur üyelerin ret oyu vermesi son derece önemlidir. Aslında bu kararın Dr. HALUK BOZDOĞAN seçme ve seçilme hakkına yönelik kötü niyetli ve siyasi bir karar olduğu sabittir. Bu hususta daha önce verilmiş olan emsal kararlar dilekçe ekinde sunulmuştur.

SONUÇ: Yukarıda arz ve izah ettiğimiz nedenlerle itirazımızın kabulüne, Tarsus 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 26.02.2024 Tarih ve 2024/31 Karar Numaralı kararının kaldırılmasına karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.27/02/2024

EKİ: Yüksek Seçim Kurulu Emsal Kararlar

​​​​​​​ İTİRAZ EDEN

​​​​​ MEMLEKET PARTİSİ TARSUS İLÇE BAŞKANLIĞI

​​​​​​​ ÖMER YALÇIN

​​​​​​​ T.C: 28930891482

 

 


Kaynak: Haber Merkezi


ETİKETLER : haluk bozdoğan-aday-ysk
Diğer 28 MİLLETVEKİLİ A.ADAYLARI haberleri

Yazarlar

En çok okunanlar

MERSİN HAVA DURUMU

+16
°
C
H: +17°
L: +10°
İçel
Salı, 09 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+20° +19° +14° +14° +18° +20°
+12° +14° +10° + + +14°

MERSİN NAMAZ VAKTİ

Anket
TARSUS BELEDİYE BAŞKANI HALUK BOZDOĞAN YENİDEN ADAY OLSA KAZANABİLİR Mİ?
EVET
HAYIR
PARTİSİNDEN ADAY OLAMAZ










1xbet giriş